EEN HANDIGE GIDS VOOR HET VIEREN VAN KONINGSDAG IN NEDERLAND


Koningsdag https://znaki.fm/nl/events/koningsdag-in-nederland/ is misschien wel het leukste feest van Nederland. Van de grootste steden tot de kleinste gehuchten, het hele land viert Koningsdag op 27 april. We vieren de verjaardag van onze koning met muziek, straatfeesten, rommelmarkten en kermissen. Koningsdag staat bekend als een van de grootste en kleurrijkste (oranje) feesten van Nederland!

Maar waarom vieren we Koningsdag? Wat dragen we? En welke activiteiten doen we? Hier vind je de ultieme gids voor het vieren van Koningsdag in Nederland!

Een korte bucketlist voor het vieren van Koningsdag in Nederland

 • Trek je mooiste oranje outfit aan
 • Bezoek een van de vele vlooienmarkten
 • Toast op de koning
 • Zeg lang leve de koning
 • Probeer spijkerpoepen
 • Bekijk een botenparade
 • Eet de hele dag als een koning
 • Vier Koningsdag in Amsterdam, Utrecht, Den Haag of Eindhoven

Wat is Koningsdag in Nederland?

Oorspronkelijk werd Prinsessedag in Nederland gevierd op de verjaardag van Wilhelmina (31 augustus), toen ze nog prinses was. De viering bestond uit veel kinderspelletjes en versierde straten.

Toen Wilhelmina koningin werd, werd het veranderd in Koninginnedag. Juliana, de volgende koningin, vierde Koninginnedag op 30 april en Beatrix (de andere volgende koningin) vierde Koninginnedag op 30 april (haar eigen verjaardag is in januari). In tegenstelling tot haar moeder nam Beatrix haar hele familie mee en reisde door het land om verschillende gemeenten te bezoeken. 

Koning Willem Alexander heeft deze traditie voortgezet. De koninklijke familie bezoekt elk jaar één stad waar ze spelletjes spelen en de vrijmarkten bezoeken. Willem Alexander werd geboren op 27 april en dit werd de officiële Koningsdag in 2014.

Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland en wordt ook gevierd op Aruba, Curaçao en Sint Maarten, landen die deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden.

Waarom dragen Nederlanders oranje op Koningsdag?

De Nederlandse koninklijke familie draagt de naam: Huis van Oranje. In het Nederlands betekent dit letterlijk de kleur oranje. Daardoor is het onze nationale kleur geworden. Op Koningsdag draagt bijna iedereen oranje kleding en vaak zelfs oranje pruiken of make-up.

Ook onze nationale sportteams dragen de kleur oranje. Als er een belangrijke nationale sportwedstrijd is, dragen we oranje en is bijna elke bar, stadion en straat helemaal versierd in onze nationale kleur. Er bestaat zelfs een fenomeen dat bekend staat als Oranjekoorts en net zo raar wordt als het klinkt.

Onze liefde voor oranje is dus duidelijk niet gering en komt terug op dezelfde reden waarom we de tint op Koningsdag dragen. Waar oranje oorspronkelijk symbool staat voor de Nederlandse koninklijke familie, is het ook een symbool voor de Nederlandse nationale trots.

Tip: vrees niet als je nog niet van top tot teen in het oranje bent gehuld. Tussen de rommelmarktkraampjes zijn er eindeloze mogelijkheden om je outfit af te maken met oranje details.

Wanneer geen oranje dragen in Nederland

Je kunt in Nederland elke dag oranje dragen, behalve op één dag: 30 april.Vroeger was deze dag de dag waarop we de verjaardag van onze koningin Beatrix vierden. Omdat Willem-Alexander onze koning is en we Koningsdag op 27 april vieren, zijn er op 30 april nog steeds veel toeristen volledig in het oranje gekleed in Nederland aangekomen. In het Nederlands noemen we deze toeristen vergistoeristen. Voor ons is het hilarisch.

Hoe zeg je Gelukkige Koningsdag in het Nederlands?

Koningsdag heet in het Nederlands Koningsdag. Om Koningsdag te zeggen, moet je onze uitspraak onder de knie hebben. Hier zijn enkele Nederlandse zinnen die je kunt gebruiken op Koningsdag in Nederland:

 1. Fijne Koningsdag! – Fijne Koningsdag!
 2. Lang leve de koning! Hoera, hoera, hoera! – Lang leve de koning, hoera hoera hoera!
 3. Oranje boven! – Oranje boven!

Bezoek de rommelmarkten en doe mee aan traditionele Nederlandse spelletjes

De rommel van de een is de schat van de ander: tijdens Koningsdag leuren we met al onze ongewenste spullen door winkels op te zetten in de straten en parken, waardoor ons hele land verandert in een gigantische garageverkoop die bekend staat als de vrijmarkt. Je hebt geen vergunning nodig en afdingen wordt aangemoedigd. Overal vind je marktkraampjes. Kinderen dagen je uit om mee te doen aan maffe spelletjes en uitdagingen. Probeer een paar traditionele Nederlandse spelletjes zoals koekhappen, spijkerpoepen of spijkerbroek hangen:

 • Koekhappen: Hang een koekje op hoofdhoogte aan het plafond en probeer het geblinddoekt op te eten.
 • Spijkerpoepen: Bind een spijker aan de onderkant van een touw, bind het touw dan om je broek zodat de spijker als een staart achter je hangt. Plaats een fles onder je en probeer de spijker in de fles te krijgen met alleen gecoördineerde heupbewegingen.
 • Spijkerbroek hangen: Gooi een spijkerbroek over iets dat je lichaamsgewicht kan dragen, grijp je vast aan de pijpen van de spijkerbroek en til jezelf van de grond. Kijk hoe lang je het kunt volhouden.

Tip: de meeste straatmarkten beginnen om 06:00 uur en gaan door tot 20:00 uur. In Utrecht beginnen de rommelmarkten zelfs de avond voor Koningsdag.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.